FAQ Alles over airco´s

Een airconditioner ook wel bekend als airco, air conditioning klima, climat control, klimaat controle en lucht beheersing, is een apparaat waarmee u in staat bent het binnenklimaat in de ruimte met airco te reguleren. Zo kunt u bijvoorbeeld de ruimte koelen, verwarmen, bevochtigen, ontvochtigen en de lucht filteren.

Klik hier voor de airco calculator van Co´tje van AircotjeDit is werkelijk een vraag waar iedere airco verkoper regelmatig tegen aanloopt, dit zorgt soms voor onnodige stress bij verkopers en bij klanten. Want om de benodigde koellast echt goed uit te rekenen is dus best een lastige opgave en al helemaal voor mensen die niet dagelijks met airconditioners werken.


Met een nieuwe laminaat vloer is het vrij simpel uitgerekend de lengte x de breedte van de ruimte is het aantal vierkante meter.


Maar met een airco ligt dit iets ingewikkelder daar spreken we van kubieke meters dus eigenlijk de luchtinhoud lengte x breedte x hoogte nu wordt het al ingewikkelder en dan komen der ook nog zaken bij kijken zoals hoeveel ramen heeft de ruimte, wat voor dak of plafond zit er op de ruimte,hoeveel personen bevnden zich gemiddeld in de ruimte en hoeveel warmte afgevende temperatuur staat er in de ruimte al deze zaken vormen een rekensom die niet iedereen kan uitrekenen en dat hoeft ook helemaal niet! Onze Co´tje van Aircotje heeft hier wat op bedacht uniek in Nederland en alleen bij ons de Airco Calculator gewoon al uw gegevens invoeren, klik op koellast berekenen en hatsjikidee u krijgt zo een overzicht van de bij uw persoonlijke situatie passende koelvermogens. Handige snuiter die Co´tje he?

Klik hier of op de foto van Co´tje om gelijk naar de airco calculator te gaan

Een airco systeem is vandaag de dag een echte alleskunner zo kunt u:

 • De temperatuur controleren en beheren.
 • De luchtvochtigheid beheren.
 • De lucht filteren.
 • De lucht reinigen vrij maken van stof, pollen en soms zelfs bacteriën.
 • Voor lucht circulatie en Luchtverversing zorgen. Heerlijk voor frisse lucht in bijvoorbeeld de slaapkamer.
 • Een ruimte koelen. dat is bij de meeste mensen wel bekend.
 • En steeds vaker kunt u met een split unit airco ook de ruimte energiezuinig verwarmen

Klik hier voor Co´tjes handige installatie handleidingAls u een beetje handig bent en graag klust is het voor u waarschijnlijk een fluitje van een cent om een airco te installeren zeker met onze handige montage handleiding en het door bijna al onze klanten zeer gewaardeerde Aircotje easy pakket. Zo kunt u best veel geld uitsparen en bent u veel goedkoper uit in de aanschaf echter: moet het in bedrijf stellen van de airco gebeuren door een F-Gassen en STEK gecertificeerd installateur. 

De monteur controleert ook goed of alles goed aangesloten is vacumeert het systeem en doet een eerste testdraai van het systeem, om vast te stellen of alles probleemloos verloopt.  Zo bent u afgezekerd voor de garantievoorwaarden en veiligheidsvoorschriften.


Klik hier of op de foto van Co´tje om gelijk naar de montage handleiding te gaan te gaan

Nee gek bent u zeker niet! en sterker nog u heeft zelfs gelijk zo heel veel dagen is het ook niet zo warm dat je perse een airco nodig hebt, en daardoor zou je echt bijna gaan denken dat zo een air conditioner overbodige luxe is... Nemen we u niet kwalijk als we niet beter wisten zouden we deze mening met u delen. Alleen onstaat deze gedanke vaak uit onwetendheid, vandaag de dag is aan airco al lang geen overbodige luxe meer de airconditioners van vandaag de dag kunnen zoveel meer dit zijn al lang niet meer de apparaten die alleen maar voor koude lucht zorgen.

Met een moderne airco bent u zelf weer de baas over de temperatuur in huis u bepaalt of het warm wordt of koud u bepaalt hoeveel vocht er in de lucht hangt en of de lucht gezuiverd wordt van stofdeeltjes en andere vieze dingen die in de lucht kunnen hangen. Buiten dat kunt u ook nog eens voor frisse lucht in huis zorgen ventileren zonder een raam open te zetten zeg maar. dit is natuurlijk helemaal super in een slaapkamer waar u veel herrie van de straat heeft.

Een ander heel groot voordeel is dat u productiever wordt door in een ruimte te verblijven waar het binnen klimaat goed gerugeleerd is. Ook kunt u de hele winter de ruimte energiezuinig verwarmen met uw airco zo spaart u ook nog geld uit. En als klap op de vuurpijl kunt u ook nog die paar echt hete zomerdagen (dit worden er trouwens door de klimaatverandering steeds meer en extremer.) die we dan hebben in Nederland extra genieten van uw nieuwe alleskunner.

Er zijn vele redenen te bedenken waarom een airco van pas kan komen bij u op kantoor of in de praktijk en zelfs in de wachtruimte.

De meest belangrijke zijn:

 • De temperatuur regelen Om een ruimte te koelen of te verwarmen.
 • Mensen voelen zich behaaglijk bij een bepaalde temperatuur en presteren ook beter.
 • Een constante temperatuur of vochtigheidsgraad doen wonderen.
 • Bij stijgende temperatuur daalt het prestatievermogen vaak.
 • Bij ongeveer 21°C heeft een werknemer, het hoogste prestatievermogen en voelt hij zich comfortabel.
 • Bij een kamertemperatuur van 26°C daalt het prestatievermogen en het comfortabel voelen met meer dan 10%.
 • Bij een kamertemperatuur van 29°C daalt het prestatievermogen en het gevoel van comfort met meer dan 35%.
 • Om de lucht te reinigen. en bevrijden van stof pollen en bacteriën
 • Om voor lucht circulatie en Luchtverversing zorgen.

Hoeveel stroom een airco verbruikt is afhankelijk van het type systeem en hoe het systeem gebruikt wordt. Inverter systemen met warmtepomp zijn over het algemeen zeer energiezuinig en kunnen gebruikt worden in een bereik van 170 Watt tot en met 1.250 Watt tegenwoordig zijn er ook extreem energiezuinige apparaten op de markt die voorzien zijn van A+++ energielabel.

In de product beschrijving van het systeem van uw keuze kunt u altijd nalezen wat voor energielabel uw airco heeft en hoeveel energie deze verbruikt.

Dit is helaas een veel voorkomend misverstand het kW vermogen bij een airco systeem staat voor het koelende en of verwarmende vermogen van het systeem , het verbruik van elektra is stukken lager, hoeveel dit is voor het systeem van uw keuze dat is terug te vinden bij de systeem specificaties.

Icoon voor een fluisterstille airconditionerDie ouderwetse dingen hebben inderdaad veel lawaai geproduceerd vandaag de dag ziet dat er heel anders uit en is het voor fabrikanten een manier geworden om reclame mee te maken hoe stiller de airco hoe beter. Hierdoor heeft u nu als consument een uitgebreide keuze in fluisterstille airco systemen. Bij aircotje herkent u zo een fluisterstil systeem aan het handige icoontje wat u hier ook ziet als u dit icoontje ziet kunt u er van uitgaan dat het systeem relatief stil is. De huidige apparaten zijn tevens vervaardigd volgens Europese comfort normen: fluisterstil voor de kleinere vermogens zodat ze goed te gebruiken zijn in slaapkamers, werkruimtes,leefruimtes en andere ruimtes waar geluidsoverlast niet gewenst is .De huidige generatie buiten units zijn ook steeds stiller geworden en voor de buren vast niet meer hoorbaar. in de airco beschrijving kunt u altijd nalezen hoeveel decibel de airco produceert. als indicatie en bron van vergelijking kunt u in onderstaande tabel zien hoeveel herrie zo een airco dan echt produceert:

Decibel vergelijkings tabel om in te schatten hoe veel herrie uw nieuwe airco produceert

Nee geen zorgen zo ingrijpend is dat allemaal niet. Dus er hoeft geen uitgebreide verbouwing plaats te vinden als u dat niet wilt. de koelleidingen van bv. split unit systemen zijn tegenwoordig zo dun dat kleine gaatjes al voldoende kunnen zijn om de binnen en buiten unit met elkaar te verbinden, de leidingen zijn tevens zo dun dat deze makkelijk in de wanden of het plafond kunnen worden weggewerkt. Individuele systemen zijn makkelijk en snel te installeren. Er zijn tevens mobiele airconditioners verkrijgbaar die in verschillende ruimtes gebruikt kunnen worden. kortom er is altijd wel een airco systeem op de markt die past bij uw wensen en behoeften. Aircotje adviseert u graag, zodat u de juiste keuze kunt maken.

We begrijpen dat u met deze vraag kunt zitten er wordt zo vaak met deze term gegooid dat er eigenlijk van uit wordt gegaan dat iedereen maar moet weten wat dat is. De uitleg is vrij simpel te verklaren een split unit betekent niks meer of minder dan dat de airco bestaat uit 2 delen een binnen en buiten unit. Zo heb je ook airco systemen die ze monoblock noemen hier zitten de 2 delen eigenlijk aan elkaar vast. Maar het meest voorkomend is vandaag de dag wel de in 2 stukken opgedeelde split unit air conditioner.

Een single split systeem,

Bestaat uit 1 binnen en 1 buiten unit. Deze 2 units samen vormen de basis van het single  split unit airco systeem. 1 unit komt buiten, en de andere unit komt dan in de ruimte waarvan u het klimaat wenst te reguleren of te beheersen.
Dit systeem is geschikt voor residentiële en commerciële toepassingen.

Een multisplit systeem,

Bestaat uit het eerder beschreven single split systeem echter heeft u met een multisplit systeem de mogelijkheid om meerdere binnen units op de buiten unit aan te sluiten. De airco kan dan per kamer geregeld of beheerd worden. Bij een multisplit systeem kunt u verschillende modellen van binnenunits met elkaar combineren, zo kunt u steeds de ideale binnenunit selecteren voor de ruimte waar u zich een airco wenst.

Ook dit systeem is geschikt voor residentiële en commerciële toepassingen.

Voor een advies op maat kunt u altijd contact met ons opnemen, klik hier voor het contact formulier.

Het icoontje voor airco systemen met een warmtepompMet bijna alle moderne airco systemen kunt u ook een verwarmings functie activeren. Hoe veel warmte zo een systeem afgeeft is afhankelijk van het verwarmende vermogen dit kunt u altijd terug lezen in de product beschrijving.

Als u op dit icoontje let in onze product omschrijving dan weet u of uw systeem over een warmtepomp beschikt en dus de mogelijkheid heeft om de ruimte ook te verwarmen.

Icoontje voor airco systemen met WiFi mogelijkheidDat is een vraag die tegenwoordig af en toe opduikt, er zijn al wel langer Airco systemen te krijgen met WiFi maar sinds bijna iedereen een smartphone heeft en veel mensen zelfs nog meer smart en e producten is er bijna geen product meer te krijgen dat niet past in een smarthome zo ook de airco de air conditioner is zelfs zeer geliefd bij techniek fans en ook meer en meer bij de niet zo grote techniek fans. Maar waarom en of u een airco met WiFi zou moeten kopen, dat is een beslissing die kunt u alleen zelf nemen natuurlijk, wel kunnen we graag een paar voordelen voor u uitlichten die u kunt meenemen in uw afweging voor een systeem met of zonder WiFi:

 • Op warme dagen kunt u op weg naar huis de airco alvast aanzetten met uw smartphone, zo is het thuis pas echt comfortabel na een hete dag op het werk.
 • Als u vergeten bent de airco uit te zetten terwijl u een paar dagen van huis bent, hoeft u niet helemaal terug om deze uit te zetten, ook hier kunt u heel gemakkelijk de airco uit zetten met uw smartphone.
 • Uw smartphone of tablet werkt als optionele afstandsbediening, handig toch? de smartphone is vaak binnen handbereik en een afstandsbediening moet nog wel eens gezocht worden.
 • Een airco met WiFi krijgt van tijd tot tijd firmware updates van de fabrikant zo blijft uw systeem altijd up to date
 • Een airco met WiFi past in een wereld waar alles smart wordt en zo maakt u onderdeel uit van "the internet of things" klink hip is het ook en deze uitdrukking zult u vanaf nu vaker en vaker tegen komen.
 • Een airco op zich is al een leuk gespreksonderwerp of feestjes en partijtjes, maar als de Airco een WiFi functie heeft raken uw gasten vast niet uitgepraat over uw indrukwekkende nieuwe systeem.
 • Een airco met WiFI werkt met Samsung en Apple iPhone producten dus ook met andere Android toestellen en IOS software en in sommige gevallen wordt ook windows ondersteund ook al is dit wel minder.

Tijdens het schrijven van dit antwoord viel ons zo snel even niks anders in, maar dat betekent niet dat er niet nog veel meer voor en nadelen te bedenken zijn. Leest u ook goed de product omschrijving van het gewenste systeem hier staan soms per merk ook nog leuke tips en weetjes in, sommige functies zijn zelfs per merk anders.
In onze aircoshop herkent u de systemen met WiFi aan het icoontje wat u hier ziet.

Klik hier of op het WiFi icoontje om gelijk alle split unit airco systemen te bekijken

Nee, dit is al lang niet meer het geval de aircos die vandaag de dag te koop worden aangeboden bieden het hele jaar door plezier. De airco's die momenteel te koop zijn kunnen bijvoorbeeld: lucht zuiveren, ontvochtigen en/of verversen, ze kunnen koelen en verwarmen dus heerlijk fris in de zomer, en aangenaam warm in de winter! Door de verwarmingsmogelijkheden werkt dit als aanvulling op uw normale verwarming waardoor u behoorlijk wat energie kunt besparen.

Nee dat is een groot misverstand veel mensen denken dat ze ziek of verkouden worden van een air conditioning systeem maar dit is dus onzin. Van een goed onderhouden airco wordt u niet ziek of verkouden. Waar u wel verkouden van kunt worden is teveel luchtbeweging of tocht, en door de grotere temperatuur verschillen tussen binnen en buiten voorkom dus dat u alsmaar de ruimte in en uitloopt en stel de airco niet te koud als u wel regelmatig de ruimte moet verlaten. Lees ook het antwoord op de vraag Op hoeveel graden mag ik mijn airco instellen? hieronder om een goed idee te krijgen van de temperatuur instellingen.

Deze vraag is vrij lastig te beantwoorden en eigenlijk per persoon en of ruimte zelfs verschillend. Het hangt altijd af van de situatie en de keuze zou gebaseerd moeten worden op de geldende omstandigheden en persoonlijke voorkeuren.

Wij van Aircotje adviseren meestal om de temperatuursverschillen tussen buiten en binnen niet te groot te maken bijvoorbeeld: wanneer het buiten ongeveer 32°C is, dan zou de binnen temperatuur ongeveer 6 à 7°C lager mogen zijn dus zeg maar 25 à 26°C. We mogen dan van een comfortabel binnenklimaat spreken waarin we ons behaaglijk voelen en beter kunnen presteren. Dit is natuurlijk altijd nog vrij warm maar veel aangenamer dan de buiten temperatuur, buiten dat verkleint u zo de kans op een verkoudheidje en voorkomt u een extreem hoge energie rekening wanneer u regelmatig de ruimte in en uit loopt.

Maar ook op dit gebied spelen diverse factoren een rol, een server ruimte bijvoorbeeld mag rustig wat kouder zijn over het algemeen worden deze ruimtes niet vaak betreden en is een constante lagere temperatuur gewenst. Ook in sommige winkels is een lagere temperatuur gewenst om producten langer vers te houden bijvoorbeeld. En ook als u de ruimte zo goed als niet verlaat voor een langere tijd kunt u rustig de airco wat koeler zetten. We adviseren dan wel om tegen de tijd dat u de ruimte toch moet verlaten rustig de temperatuur in de ruimte omhoog te brengen naar een vergelijkbaar niveau van de buiten temperatuur.

Onze verkoopafdeling adviseert u graag over welk air conditioning systeem het beste aansluit op uw persoonlijke situatie.

Klik hier om contact met ons op te nemen voor een airco systeem op maat

Het comfortgevoel heeft voor iedereen een andere betekenis kort gezegd in verbinding met een airco systeem komt het er op neer, zich goed te voelen door een geschikte: kamertemperatuur, gemoedstoestand, luchtvochtigheid, luchtcirculatie, luchtverversing, lawaai, stof en de temperatuur in de ruimtes met een air conditioner. Moderne split unit airco systemen kunnen invloed uitoefenen op verschillende punten zoals: op de temperatuur door te koelen of te verwarmen, de luchtvochtigheid (bevochtigen en ontvochtigen) en de luchtverversing (verluchten, ontluchten en luchtreiniging). Hiermee dragen deze air conditioning systemen bij een hoog comfort gevoel die ook nog eens prestatieverhogend kan werken.

Nu zijn we eigenlijk op een punt aangekomen waar we u met een hoop bla bla en andere verkooppraatjes de grootste onzin zouden kunnen verkopen, maar dat doen we niet en we gaan u ook niet vertellen dat een airco nodig is om diverse kwaaltjes en bepaalde ziektes te voorkomen. U weet natuurlijk zelf ook wel dat gezondheid voornamelijk gepaard gaat met een gezonde levensstijl en veel bewegen.

Wat we u wel graag willen vertellen is dat de huidige generatie air conditioners mits deze goed onderhouden zijn, de gezonde levensstijl enigzins kunnen bevorderen, enkel en alleen door de verhoging van de luchtkwaliteit. Veel van de airco´s zijn tegenwoordig uitgerust met verschillende hoogstandjes zoals lucht reinigings filters en andere speciale filters die bacteriën, virussen, pollen, rook en stof tegenhouden en opnemen. Hierdoor is de luchtkwaliteit in de meeste gevallen stukken beter, schoner en frisser dan dat deze zou zijn in een ruimte zonder zo een hoogwaardige airco. Hiervan kunnen vooral mensen met stof en pollen allergieën profiteren, ook kan het helpen om minder snel verkouden te worden, maar eerlijk is eerlijk als u de ruimte weer verlaat dan is dat effect natuurlijk gelijk weer weg.

Dus het antwoord op of een airco systeem positief bijdraagt aan uw gezondheid is gedeeltelijk ja, maar in hoe verre dat op uw situatie van toepassing is, dat is vooral afhankelijk van hoeveel waarde u hecht aan een betere luchtkwaliteit voor u zelf of voor uw werknemers.

Klik hier om contact opnemen met Aircotje Co´tje Co´tje en de rest van het team staan voor u klaarU kunt ons ten allen tijde een berichtje sturen we zullen u indien het in onze mogelijkheden ligt zo snel mogelijk van antwoord voorzien.


Klik hier of op Co´tje om naar onze contact pagina te gaan.