Hallo lieve lezers van mijn blog hier is Co´tje weer met een actueel berichtje, Het corona virus blijft de gemoederen bezig houden... Het is een verschrikkelijke situatie die dagelijks vele slachtoffers maakt. Niet alleen op het gebied van gezondheid maar ook op financieel gebied. Ondanks de versoepelingen die we regelmatig van de regering krijgen voorgeschoteld blijven bij veel mensen de zorgen groot. En zijn mondkapjes handschoenen en desinfecterende middelen niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Zo krijgen wij ook steeds vaker vragen binnen van verontruste klanten die zich zorgen maken. We zijn natuurlijk geen professionals dit laten we liever over aan het RIVM en erkende virologen. Maar we hebben toch ons best gedaan om een aantal dingen voor u op een rijtje te zetten. De informatie die we hebben verzameld  is informatie die we zelf uit het nieuws hebben gehaald. hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. als richtlijn adviseren wij u om de regels van RIVM en van de regering na te leven.

Krijg je Corona van een Airco:

Deze vraag is simpel te beantwoorden. Van een Airco krijg zelf krijg je geen corona. Het corona virus verspreid zich voornamelijk door de lucht in de vorm van druppeltjes. Deze druppeltjes zijn in de regel zo zwaar dat ze al snel naar de grond vallen. Vandaar de anderhalve meter regel. Ook kunnen er infecties ontstaan door lichamelijk contact zoals zoenen of het aanraken van handen en andere lichaamsdelen. Ook kunnen er infecties ontstaan door het aanraken van oppervlakken waarna u weer met uw handen of vingers in de ogen wrijft of iets in uw mond stopt. Vandaar de handen wassen regel. (Dat hele handen wassen gedoe is trouwens ook een super idee als we geen corona problemen hebben!) 

Maar ik las zo een bericht over een Chinees restaurant waar mensen zich besmet zouden hebben door een airco:

Dat bericht hebben wij ook gelezen, en was in het begin ook verontrustend. echter is dit nieuws alweer achterhaald dat gaat snel in corona tijden. We hebben ondertussen meerdere berichten over deze besmettingshaard gelezen. Het schijnt dat onderzoekers deze hele keten hebben nagelopen en het airco systeem en vele andere airco systemen hebben nagekeken. In deze systemen zijn geen corona deeltjes meer aangetroffen. wat er op wijst dat de infectie op een andere manier heeft plaats gevonden. Bijvoorbeeld door contact met besmette familieleden vieze deurkrukken het niet navolgen van de hygiëneregels of andere oorzaken. Ook wordt door de onderzoekers gesproken over een slechte ventilatie in de ruimte. Ventileren is altijd belangrijk ook als u een airco heeft. Dit voorkomt veel gezondheidsklachten die veroorzaakt kunnen worden door bacteriën, virussen en schimmels. De berichten die dit verhaal ontkrachten en dieper in de materie duiken zijn makkelijk terug te vinden via Google

Hoe zit het dan met Aerosolen:

Aerosolen de mini partikels die door de lucht kunnen vliegen als iemand hoest of niest hebben een veel groter bereik deze kunnen veel grotere afstanden afleggen en kunnen doordat ze zo licht zijn ook veel langer in de lucht blijven hangen. Hoe lang dit is in combinatie met het corona virus is op het moment van schrijven nog niet helemaal duidelijk. Hier wordt onderzoek naar gedaan. Wat wel uit gezond mensenverstand en logica op kunnen maken is dat in iedere ruimte waar iemand hard niest of hoest zonder zijn mond af te schermen deze deeltjes met groot gemak de andere kant van de ruimte bereiken. Ook al zou een airco deze deeltjes theoretisch nog verder kunnen verspreiden is het extra risico te verwaarlozen gezien het toch al grote bereik van de Aerosolen.

Kan een airco mij beschermen tegen het corona virus?

Niet voor 100%, er zijn wel airco systemen op de markt met een antibacterieel filter die ook een deel van de virus deeltjes in de lucht filteren sommige doen echt goed werk en filteren wel 99% van deze vervuiling uit de lucht. Het grootste probleem wat blijft bestaan. Zijn de objecten, mensen en dieren in deze ruimte. Slechte hygiëne en verontreinigde oppervlakken blijven ook in ruimtes die uitgerust zijn met een antibacterieel of anti virus filter een mogelijke bron tot overdraging. het filter reinigt namelijk alleen de lucht en niet de ruimte zelf. Een air conditioner met een anti bacterieel filter kan dus naar onze mening alleen als ondersteuning dienen en niet als oplossing.

Wat kan ik zelf doen om te zorgen dat mijn airco geen bron van besmetting wordt?

Om te voorkomen dat zich virusdeeltjes in de airco verzamelen of dit nou influenza, SARS of andere bekende en onbekende virusdeeltjes zijn. Is het raadzaam dat u regelmatig onderhoud laat uitvoeren aan de airco. Dit doet u het beste iedere winter. In de zomers zijn de meeste installateurs te druk om u te helpen, terwijl ze in de winter wel vaak tijd hebben voor onderhoudsklussen. En zo bent u verzekerd van een schoon systeem en weet u zeker dat u weer klaar bent voor de zomer. Buiten het jaarlijkse of 2-jaarlijkse onderhoud door een professional kunt u zelf zorgen dat het systeem schoon is. De buitenkant neemt u af met een zachte doek. het filter kunt u in de meeste gevallen zelf uit de binnen unit nemen en deze afwassen gebruik hiervoor water een een harde afwasborstel die alleen voor de airco gebruikt. De buiten unit kunt u ook regelmatig met een zachte doek en een sopje afnemen. De opvangbak van het condenswater en de condens slang kunt u ook regelmatig schoonmaken hiervoor zijn speciale airco cleaners te krijgen die vuil oplossen en de weg weer vrij maken. Dit zorgt buiten een schoon systeem ook voor een lekvrij systeem door verstoppingen in de condens afvoer.

Ik hoop dat u met deze informatie uw voordeel kon doen en dat u het stukje interessant vond. Hoor graag uw mening over dit onderwerp dus laat gerust uw berichtje achter onder aan de pagina. bedankt voor het lezen we wensen u veel sterkte en gezondheid toe in deze bittere tijden en graag tot de volgende keer.

Met vriendelijke groet,

Handtekening van Co´tje van Aircotje

Co´tje van Aircotje